Då var det dags för en ordentligt genomarbetad semla-guide, lagom till fettisdagen på tisdag. Hur det gått med mitt semla-testande? Jo ganska bra faktiskt! Ibland har det blivit semla till lunch, ibland till middag. Tog en paus från dem denna vecka men annars har jag testat på. Listan nedan har några riktigt fina guldkorn, så kolla vilken semla som passar dig av mina favoriter och få nu en njutningsfull stund på tisdag! Göteborgs bästa semlor Efter att jobbat mig igenom stadens hantverksbagerier och supertipsen som jag fått av er har jag nu listat Göteborgs godaste semlor. Vi har topp 5 listan, de fem-semlor-som måste-testas- i- Göteborg! Och sedan en liten övrig lista med semlor som var himla goda men som jag kanske ändå inte skulle prioritera. De semlor som jag inte tyckte om var förvånansvärt många, och dom ägnar vi ingen uppmärksamhet till i detta inlägg. Så här kommer drömsemlorna, ut och njut på fettisdagen! Topplistan! Le Boulangerie, heter också Boulangerie Ducoin och är ett franskt bageri på Koopmansgatan i Majorna - kön ringlar lång mest jämt och det som förför främst just nu är den tydligt vaniljdoftande semlan med generöst av smakrik mandelmassa i saftig och luftig bulle. Någon skulle nog tycka att denna semla är i sötaste laget, och ibland också jag. Men jag återvänder alltid hit. Alltid. Nordgårdens bageri, Billdal - bageriet är en av mina favoriter här i Göteborgsområdet och semlan som är smått magisk är värd en omväg. Gunnebo slott - gunnebosemlan görs på endast ekologiska ingredienser och en egengjord fyllning på rostad mandelmassa och fantastiskt fluffig och lätt grädde, den är som ett lyckopiller. (Ps. Öppet varje dag! 11-16) Bullen Och Brödet hittar du på Masthugget. Deras semla är härligt rustik och bullen doftar ordentligt av härligt grovstött kardemumma. Den grova mandelmassan med rejäla hack av mandel och tjock gammaldags grädde på toppen avrundar allt till perfektion. Dessutom är detta ett av de få hantverksbagerier i stan som har söndagsöppet! Cum Pane Ekologiska Bakverkstad som ligger i Majorna och vid Olskrokstorget går i bräschen för ledorden ekologiskt, slowfood och hantverk och deras kravmärkta bulle (något kompakt dessvärre) har en mandelmassa på 65% mandel och en förförisk bitterton från skalen i, bör ingen bara passera förbi. Goda semlor i Göteborg Lilla Spinneriet, Lindome, klassisk och god semla. Inte värd en utflykt för men god ändå. Alvar & Ivar ligger mitt i Linné i ett hål i väggen och här finner vi en av stadens bästa surdegsbagerier. Även semlan håller hög klass, bullen är något tung i känslan. Gapet, Majorna Hemmabakad känsla på bullen och den vispade grädden. Något sockerkristallig massa men tydlig och god smak av rostad mandel. Enikös, Landvetter. Kul och modern tolkning i form av smörgåssemla. Sylvain Marron, Högsbo är inte bara en fantastisk pralinmakare utan har även en croissantsemla med en mandelmassa som är himla god. Om man vill lämna den klassiska semlan en gång så är det hit du ska gå. Bubblare i Göteborg som ska testas och sedan in i listorna: Arket Café semla som görs på danska vallmo-smörbröd Lilla Sur Kålltorp Stockholms bästa semlor Efter att ha samlat på mig heta tips på Instagram, bloggen tillsammans med mina egna erfarenheter av bagerierna har jag korat följande tre semlor som absoluta-måste-testas- i- Stockholm. Ut och njut! Lillebrors bageri, Rörstrandsgatan 12. Bageriet ligger i Vasastan och gräddar ljuvliga bröd och bakverk i liten lokal. Deras semla har jag fått allra mest tips om och hemligheten i deras semla är mandelmassan som innehåller rejäla mandelbitar som är rostade i salt. Det lyfter mandelsmaken och balanserar sötman som gärna tar över. Sebastien på Söder, Söderhallarna. Det goda ryktet om deras semla förvånar mig inte, jag älskar allt som kommer ur deras ugn! Deras semla har enligt utsago perfekt fluffig grädde som är gjord på mjölk från rödkulla och fjällko och är hantverksseparerad. Mandelmassan är gjord på rostade mandlar och bullen ska ha perfekt mått av kardemummabitar i sig. Bullar & Bröd, Valhallavägen 85. Denna semla håller riktig hög klass rakt igenom säger mina tipsare och grädden ska vara något alldeles extra. Vad har du själv fått för favorit av semlorna du testat? Äter du en eller trettio på en säsong? Har du testat något av av mina tips och hur var semlan tycker du? Och hur ser din alldeles egna semla-stund ut? Är hemskt nyfiken och vill gärna veta. Kram e