Det är nästan löjligt hur mycket en semla kan betyda en svinkall vinterdag. En semla är en vän och en tröst vissa dagar. Men det är ju inte så att jag svimmar för vilken semla som helst, tvärtom. Det är rätt få som klarar testet när det väl gäller och det är bara dom som jag är intresserad av. Så glöm allt som heter Dahls bageri eller vattniga semlor från ICA. Hantverkssemla ska det vara med bästa råvaror. För det är då och endast då, som en semla kan ta dig till himmelen och tillbaks. Jag säger inte detta för att vara snobb. Jag kan bara min semla helt enkelt och jag har alltid varit intresserad av smaker. Hur en semla ska smaka lärde jag mg som semla-ansvarig på Cum Pane (förstår du vilken sjukt bra arbetsuppgift), när jag jobbade på detta bageri på Mariagatan i Majorna. Där lärde jag mig om knivsudden vanilj i den feta grädden, om grovhackad mandel, lite bittermandel som gör sig bra, att massan ska bestå till minst 65% mandel. Kvalitén på kardemummakärnorna och att den ska vara grovt nymortlad spelar också otroligt stor roll. En perfekt saftig bulle. Allt sådant som tillsammans skapar en semla, värd namnet. Värd att njutas av.Så vilka semlor tror jag på i år, 2024? Jag tror på den klassiska semlan i år, det har varit mycket knasigheter ett tag och vi vill nog lämna knasiga påhitt som croissantdeg, kanelbullebotten eller saffransmixade varianter. Här nedan kommer lilla listan över de du absolut borde testa en semla från i år! Glad semla på dig, puss E Göteborg bästa semlor!Cum Pane, Majorna. Semlorna är redan igång och årets första semla ser du på bilden och den var härifrån. Jag är inte det minsta besviken!Bullen & Brödet, Masthugget. Litet hål i väggen- bageri som jag återvänder till för en semlas skull.Brödfabriken i Jonsered - Jonsered. Ett bageri som köper in sitt stenmalda vetemjöl till semlan från Limabacka kvarn har goda förutsättningar att lyckas och hos Brödfabriken är det inget undantag. Denna semla brukar vara smarrig.