ELIN LANNSJÖ
Elin Lannsjö är keramiker och stylist, har en drömmig kolonistuga med en ljuvlig trädgård och bor i en supercool lägenhet med hög wow-faktor i Göteborg. I bloggen delar hon med sig av sina inredningsprojekt och trädgårdstips, men bjuder också på massor med mode och resor.
Annons

Listan – 5 ettåriga sommarblommor som man inte vill vara utan

Det är hög tid att så sina fröer och idag är jag på kolonin och pluttar i en massa frön i jorden. Även om min trädgård till stor del består av perenner så tycker jag att det fint att addera med ettåriga sommarblommor. Det ger liksom lite variation till trädgården varje säsong vilket är kul. En del blommor behöver ju drivas upp inomhus för att de ska hinna blomma innan sommaren är över och April brukar vara i senaste laget för en del sorter, men jag gör ett försök.

Annons

Jag planterar alltid i såjord, tycker om att skämma bort de små fröna med denna snälla och ganska lätta jord.

Annons

Just nu pillar jag med olika luktärtsfrön som fått ligga i ljummet vatten över natten för att lättare kunna gro.

Här kommer en lista på mina 5 ettåriga favoritblommor! Tips om du bara vill satsa på vackra blomsorter som dessutom är fantastiska att binda egna buketter på. Flera av dem funkar ypperligt att odla på din balkong dessutom! Det här är växter som jag längtar efter att ha i min trädgård och som jag satsar på år efter år:

Annons

Svart Pionvallmo – den här sår jag ofta i mina rabatter. Den har en fylld blomma som påminner om en pion i utseendet Jag strör ut dem lite här och där, så det blir en änglik känsla i rabatten.

Blomstermorot– Dekorativ blomma som liknar hundkex, älskar de luftiga flockblommorna som går i olika lila toner.

Rosenskäran är också en vacker favorit.  Den breder ut sig på både höjd och bredd vilket jag tycker är härligt.

Annons

Solrosor har blivit en favorit på senare år. Gult kan man vara lite försiktig med i trädgården då den har förmåga att suga till sig ögat och  uppmärksamhet. Men ett hörn med ståtliga solrosor kan aldrig vara fel tänker jag.

Luktärtor är ett måste varje säsong! De doftar ljuvligt, är så vackra i sitt växtsätt! Sorten Windsor är mörkt violett och drar nästan åt det svarta hållet. Sådana driver jag helst upp varje sommar. Jag har en spaljé direkt innanför grinden till stugan och där brukar de få klättra varje år. Luktärtor trivs inte i samma jord för länge så i år planerar jag att sätta dem istället runt min döda magnolia som kommer få agera naturligt växtstöd. Det blir nog fint!

2 kommentarer till “Listan – 5 ettåriga sommarblommor som man inte vill vara utan”

  1. Ninni skriver: 15 april 2019 kl 11:34

    Hej Elin, så vackra blommor ???? håller med om dess skönhet, Blostermorot och Pionvallmo är nya för mina ögon…så ljuvliga. Kan se fram för mig vad vackert det blir tillsammans med Dina perenner.
    Varm Solig Vår Kram från Ninni.


  2. Susanne skriver: 15 april 2019 kl 21:17

    Hej Elin. Oj så vackert! Kan jag plantera i krukor å sedan ställa ut när värmen kommer, eller ska jag då plantera om? Obs jag har egen trädgård för första året och har en massa att lära ??? (å klänningen, bland det vackraste jag sett).


Dela på:
Laddar