Har du läst blogginlägget här om midsommaren och dagarna som följde? I så fall har du själva kontexten till just denna kväll. En middag ute i det fria, i varmt kvällsljus och med öppna vidder som ger ett lugn i hela bröstet. Just denna kväll gjorde vi nedan rätt. Och det är en av mina favoriträtter just nu! Perfekt att bjuda på när man vill laga något som känns både rustikt och omtänksamt. Den här tallriken bjuder på flera små delar som tillsammans blir en smakrik helhet: vitlöksdoftande lammfärsbiffar, otroligt krämig hummus toppad med rostade kikärtor, sesamfrö och chiliolja, grillad aubergine, lök, jalapeños och pimientos de padrón, smörat långkornigt ris och ett varmt bröd, penslat med smält smör, flingsalt och rostade sesamfrön. Ingredienser (4 portioner)Hummus– 400 g färdigkokta kikärtor (sköljda)– 2 vitlöksklyftor– 1 msk pressad citron– 2 isbitar– Salt, svartpeppar– Lite torkad koriander– Olivolja Lammfärsbiffar– 500 g lammfärs– 2 vitlöksklyftor (rivna)– Färsk timjan och rosmarin (finhackade)– 1 ägg– Salt, svartpeppar Grönsaker att grilla– 2 auberginer– 2 gula lökar– Färska jalapeños eller spansk peppar– En näve pimientos de padrón– Olivolja– Några vitlöksklyftor– Salt Ris– 2 dl långkornigt ris– 1 msk smör– En näve bladpersilja (hackad)– Salt Bröd– 4 st norrländskt osötat tunnbröd eller annat levain/tunnbröd– Smält smör– Flingsalt– Rostade sesamfrön Så här gör du:Hummusen görs genom att lägga kikärtor, vitlök, citronjuice, isbitar, lite olivolja, koriander, salt och peppar i en mixer. Mixa till en slät kräm. Späd eventuellt med lite kallt vatten för att få den perfekt krämig.Lammfärsbiffarna blandas ihop med rivna vitlöksklyftor, färska örter, ägg, salt och peppar. Forma till små biffar och stek eller grilla tills de får fin yta och är genomstekta.Grönsakerna. Auberginen halveras, penslas med olivolja, vitlök och salt. Linda in i folie och grilla tills mjuk. Öppna folien mot slutet för att ge färg. Löken halveras och grillas i folie tills den mjuknar, sedan grillas utan folie för att få färg. Jalapeños eller spansk peppar samt pimientos de padrón grillas över öppen låga eller rostas i ugn med lite olja och salt. Riset kokas försiktigt under lock. När det är klart får det ånga av i några minuter. Tillsätt en klick smör och vänd ner hackad bladpersilja.Brödet värms i ugn, penslas med smält smör och toppas med flingsalt och rostade sesamfrön.Det här är en sån rätt som vuxna älskar. Tänk med en kall öl! Barn gillar med. Kanske för att allt serveras i små delar, så man kan plocka själv, doppa lite, känna efter. Vi åt det i solnedgången i trädgården en varm junikväll. Doften av grillat låg kvar i luften, och vi doppade, plockade och drog med brödet i hummusen. Sedan gick vi slöa och mätta upp på kullen för att se det sista av solen när den gick ner.