Det är ingen hemlighet att jag älskar västkustlivet och allt det som innebär med pinfärska räkor, nyfiskad strömming, åka på hummerfiske och bada i havet. Vet inte om det är jag som gjort det till ett eget hittepå eller om det faktiskt är en västkustgrej? Men när hummersäsongen dragit igång infaller höstens mysigaste tradition hos oss, nämligen att koka hummer hemma för att avnjutas ljumna i skenet av levande ljus. Det är inte så svårt som många tror, att komna över levande hummer. Din personliga fiskebutik här i stan brukar faktiskt räcka. Om man beställer ett par dagar i förväg. Vi brukar be om ca 0,4-0,5 kg hummer per person. Det är en ganska bra storlek att bli mätt på. Börja med att ta fram din största kastrull, vi använder en på 10 l för två humrar. Sedan det lite jobbiga momentet att döda humrarna och det gör man såklart på det mest skonsammaste sätt - genom att sätta kniven i huvudet och i riktning mot ögonen. Därefter kokas de i riktigt saltat vatten. Tänk 1 dl salt per 3 liter vatten. Koktid beror på humrarnas storlek, 7-8 minuter för 0,5 kg stora. Lägg på en minut om humrarna ska serveras direkt. Kyl då ner vattnet så att hummern svalnar av och blir redo att serveras. Jag älskar att servera på mina stentallrikar som kommer från Stenhuggardottern. Och vattenglasen är nyinköpta, munblåsta och formgivna av Märta Louise. Helt fantastiska i känsla att dricka ur. En del kryddar upp med krondill eller kryddor av olika slag men inte vi , vi vill ha den rena hummersmaken. Bryn smör så det blir karamelliserad och doftar härligt nötkola och häll upp i små dippskålar. Att servera en massa tillbehör är överflödigt, låt hummern få skina. Vi brukar dock smörsteka levain och servera med västerbottenost. Champagnen som vi dricker till ska vara brödig och torr. En klassisk Gula Änkan brut är super till! Vårt standardval. Nu är vi redo. Det är bara att börja pilla, bryta svansen och knäcka klor. Mums!