Middagstips för den som älskar pasta och vill få till något riktigt lyxigt på en kvart. Häromkvällen gjorde jag nämligen en krämig pasta med hyvlad färsk tryffel, så himla gott. Helst vill man ju ha vit men den är dyr och svår att komma över och under så kort period över året dessutom. Istället blev det svart tryffel och de går att köpa i saluhallar eller välsorterade italienska delikatessbutiker. För denna smarriga och snabba rätt och vars dofter tar dig direkt till Piemonte och en soluppvärmd terrass behöver du: 1 portion Vitlöksdoftande Tryffelpasta 1 portion spagetti (förslagsvis en lite tjockare) 1 vitlöksklyfta riven 1 dl parmesan långlagrad riven 1 msk smör 1/2 dl av pastavatten salt och nymalen svartpeppar färsk svart tryffel 2 msk tryffelpecorino med riktig tryffel i (om du vill förstärka smakerna ytterligare) (och om du som jag vill gå bakom ryggen på Victor, han skulle aldrig gå med på riven tryffelpecorino på sin) Gör så här: Koka upp vatten och lägg i pastan i det rikligt saltade vattnet (ska smaka lika salt som havet). När pastan börjar gå mot al dente häll av vattnet men spara lite av pastavattnet med pastan och släng i en klick smör och riven parmesan och vitlök. Dra runt pastan med tång på låg värme och låt stärkelsen i vattnet binda samman runt pastan till en krämig sås. Rikligt med svartpeppar och lite flingsalt. Stjälp upp i djup skål, riv över tryffelpecorino och mandolina över din färska tryffel. Alltså. Dröm. Ps. vill du ha tips till glaset? Ett valfritt rödvin av druvan Nebboiolo från området Lange gör sig så bra till denna rätt, själv hade jag kommit över denna fantastiska från vinproducenten Punset. Håll utkik efter om den kommer in på tillfälliga sortimentet på systemet, det kommer jag att göra. Söker du på Lange Nebbiolo i vanliga sortimentet kommer du annars att hitta en hel del goda alternativ, men välj något från åtminstone 150kr och uppåt, lovar det kommer belöna dig.