När jag är på kolonin går tempot ner. Det räcker med några stegen in på grusgången och så sjunker axlarna. Ett lugn jag behöver för livet tenderar att rusa både inom mig och utanför. Det som mest gör mig gott här är trädgårdspysslet, att få kontakt med fingrarna i jord - och den andra är såklart mat. Här på kolonin lagar vi och äter och njuter av livets bästa, nämligen mat och sällskap över mat. Jag är ju en Italien-ofil (det borde finnas ett sådant ord tycker jag!) av rang och älskar matkulturen så pass mycket att vi på allvar funderat på att flytta dit ett tag. Det italienska köket lutar sig tillbaka på fantastiska råvaror och slow cooking, maten får ta tid. Slow living är ju något som jag inspireras av i mitt liv och när jag fick kontakt med italienska La Pavoni och kafferosteriet Lavazza och blev introducerad för deras härliga produkter var det en omedelbar perfekt match. Mer eller mindre det mesta i mitt liv börjar eller kretsar kring en espresso. Du som följer mig ser ständigt flöde av kaffekoppar skymta förbi.. Min allra första morgonrörelse, före något annat när klockan ringt– är att ta mig upp ur sängen, gå ut i köket och trycka på knappen till min espressomaskin. Medan maskinen börjar puttra och bygga upp trycket plockar jag fram frukosten och byter om. Och sedan brygger jag dagens första espresso. Som jag älskar den. Här på kolonin har jag La Pavonis Stradivari professionella kaffemaskin och det som är särskilt fint med den är att den är manuell och lämpar sig perfekt till hantverksbryggeri av espresso på hemmaplan. Kolla så härlig kaffestation! Man måste såklart inte ha alla dessa proffsiga redskap när man skapar sin perfekta espresso men det gör skillnad och är himla kul! Kaffebönorna som jag provat ut och som är min absoluta favorit är Lavazza Espresso Barista Gran Crema – den är en kraftig och smakrik blandning av 60% arabicabönor från Honduras och Brasilien och 40% robustabönor från Indonesien. Just det att man blandar olika sorters bönor från olika kaffeplantage ger detta kaffe toner av bitter mörk choklad och en härlig kryddighet. Bönorna har sedan rostats sakta vilket ger kaffet en fyllig och komplex smak, så gott! Det fina med min manuella La Pavoni kaffemaskin är att jag är delaktig i processen och kontrollerar alla steg i bryggningen. Hur går det då till att göra en perfekt espresso? Jo, att mala kaffebönor till din espresso gör all skillnad så jag börjar med att köra mängd bönor i kaffekvarnen.. När man hittat rätt grovlek i malningen och fyllt på med lagom mängd kaffe i filtret.. ..hittat känsla och lagom tryck i tampningen.. ..och kommit på rätt teknik och tidslängd i bryggningsmomentet på min La Pavoni.. så kommer det hantverksmässiga utförandet att leda dig fram till en perfekt krämig och fyllig espresso. Jag startar alltid dagen med en cappucino så jag skummar varm mjölk och häller ner i min espresso, åh vad härligt nu är allt klart. Frukosten är klar i verandan. En prefekt krämig och fyllig cappucino-stund senare.. och dagen kan få börja nu. Fin söndag till dig!