Mysigaste tiden på året är nu? Ja, kanske ändå. Säsongen för ugnsbakad Mont D´or är åtminstone här. Ostarna har lämnat alptrakterna i Jura och sprids nu ut i världen. Både i Saluhallen och hos min lokala ostbutik Gudagott finns varianter. Hos Gudagott finns dessutom en som förvisso inte tillverkas i alperna utan bara några mil utanför Göteborg men är minst lika god. Faktiskt nästan ännu bättre. Det är faktiskt ett hett tips, håll utkik efter våra egna svenska småproducenters varianter av ostar som bakas i ugn. Jag brukar tillaga osten så här: Riv en vitlök och blanda ner i knappt 1 dl torrt vitt vin som kryddas med salt och peppar Häll detta över osten som du gjort hål på så att vätskan kan gå ner. In i ugnen och grädda på 200gr i ca 30 min. Färdig att ätas när osten bubblar! Hur äter man det då? Jo doppa och skopa upp den varma osten med surdegsbröd, gärna Levain och andra goda tillbehör. En grov salami, cornichons, picklade grönsaker och rostad potatis är andra godsaker till. Här har du flera tips, tex vin att dricka till och snabb-picklade grönsaker som är supersmarrigt ihop med den salt och feta osten. Måndagkväll och superenkla men ändå ganska lyxiga middagen är klar.