Vi har en sommartradition som är himla fin. Det är en av sommarens bästa stunder, för då vi ses hos Patrik och Josefin, våra vänner som bor i sitt svartmålade Kungsladugårdshus ett stenkast från kolonin. (Deras fantastiska nyrenoverade källare går ibland att hyra via Air Bnb, och då får man även tillgång till en av deras mysiga uteplatser i trädgården med kvällssol, ett finfint litet tips) Hursom. Tillbaka till denna kväll. Mat i fokus och det franska kökets konster i synnerhet. Med hjälp av Julia Childs tjocka kokbok förvandlas en bänk fylld av härliga råvaror till goda franska rätter, tillagade enligt konstens många regler. Vi är vana vid att lägga typ en hel dag på det här. Räknar med att det tar sin tid, i år blev det fem rätter på knappt 5 timmar matlagning i köket. Ändå okej. Här ser du en perfekt färserad lammstek som bräserar i hemmagjord buljong. Champagne och Boujoulais under tiden som det puttrar i grytorna gör ju att vi ibland glömmer bort att vi är mitt i matlagningen.. ..och så skärper vi oss och får bläddra som galningar fram och tillbaka mellan receptens minst sagt detaljerade beskrivningar. Jag är splittrad i huvudet och agerar mest kallskänka, alla får ändå inte plats vid spisen. Hackar svamp till små små kuber och tar mig steg för steg igenom sidor av lång beskrivning hur jag bäst skalar och skär ner ett par kolrötter. Josefin dukar i matsalen. Avslappnat och skön mix av nytt och gammalt. Till bords! I år bjöds det alltså på bräserad lammstek fylld med örter, mustiga vita bönor, tomathalvor i ugnen på franskt vis, ostfyllda auberginer, klassisk omelett, och en fantastisk choklad och mandelkaka med persikor i sockerlag. I glasen drack vi e något lagrad Boujolais från 2018 och Bourgogne-vin till. Erkänner utan problem att jag skulle ALDRIG göra det här på egen hand men med sällskap av goda vänner kan man tydligen göra mycket mycket mer.