På mina stories har jag flera gånger denna vecka lagt upp från matbordet och köket här hemma. I väntan på maten och Victor sitter vid matbordet med lite vin. Och från igår, när tjejerna kom på middag. Ost i fokus båda gånger. Det är höst på riktigt när man kan baka säsongsosten Mont d´Or - ost i ugnen. Tycker allra mest om att tillaga den så här: Riv en vitlök och blanda ner i 1 dl torrt vitt vin som kryddas med salt och peppar Häll detta över osten som du gjort hål på så att vätskan kan gå ner. In i ugnen och grädda på 200gr i ca 30 min. Färdig att ätas när osten bubblar lätt! Njut med levainbröd och andra goda tillbehör. Dessa gånger hade jag en grov salami med peppar och vitlök som jag skar upp i bitar, cornichons såklart och rostad potatis. Annat supergott tillbehör som bryter fint mot den feta osten är snabbpicklade hårda grönsaker. Jag gör en egen hälsovariant med ofiltrerad äppelcidervinäger. Mina snabbpicklade grönsaker med äppelcidervinäger gör du så här: Koka upp 3 dl socker, 5 dl vatten, en nypa chiliflakes och nypa salt. Ställ av. Skala och skär en knippe grönsaker av vad du har hemma (morot, broccoli och blomkål är favoriter) i doppvänliga stavar. Lägg dem i glasburk. För att skynda på picklingsprocessen så häll på lagen när den fortfarande är varm då kan grönsakerna vara redo att ätas efter 0,5-1h. Först när lagen inte är het fyller jag på med ofiltrerad 1,5 dl raw äppelcidervinäger i glasburken. Rör runt. Jag använder den gärna som syra i min lag då den är lite rundare och mjukare i smaken än ättikssprit OCH så den är fermenterad och innehåller nyttig bakteriekultur. Till Mont d´or får man ofta tipset (om man vill ha vin) att dricka en torr Riesling till.. men själv skulle jag slå ett slag för en Chardonnay från Jura-trakten (samma område som där osten tillverkas) eller en balanserad och ganska lätt Pinot Noir från exempelvis Bordeaux till! Eller Champagne som Emelie hade med sig, det blir såklart vansinnigt gott. Ett sista tips som jag själv vill testa nästa gång är att hyvla lite färsk tryffel över osten precis vid servering. Extra lyxigt och alldeles säkert vansinnigt gott. Vad hände under middagarna då? Vi pratade ost och vin och hur ofta och tätt inpå man kan äta Mont d´or innan det börjar gå för långt.. Victor och jag planerade löst för en liten resa under vår middag och vi tjejer kom i kapp livet, vi har haft en period då alla lite behövt försvinna in i sitt. Anna hade Lill med sig, hon är några månader nu och det sötaste jag vet. Vi pratade män, livets pussel, att bo i staden, om förunderliga saker med kvinnokroppen och mysiga ställen i Köpenhamn.