Aldrig har väl så mycket julbakning pågått här hemma tidigare och senast ut är de här extremt fula men försvinnande goda kolorna. De blev så goda att jag måste tipsa vidare ändå. Lätt hänt att norpa sig en eller två när man passerar kylskåpet och om du gillar kombinationen lakrits och mörk choklad så är detta något för dig. Receptet kommer via en kollega på jobbet till Victor, så jag vet faktiskt inte vem som är receptmakaren från början. (Uppdatering: jon nu vet jag - Johanna Westmans lakritsskola) Varsågod, här kommer julens smarrigaste julkolor: Cirka 60 st 3 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl sirap 1 msk kakao 3/4 dl turkisk peppar godis 2 tsk smör 200 g mörk choklad Gör så här: Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa godiset i mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och godiskrosset i en vid gryta. Låt koka upp under omrörning och sedan koka ordentligt utan lock, ca 15 min till temp är 117-120 grader (eller smeten klarar klassiska kulprovet). Rör någon gång ibland. Rör ner smöret och häll smeten i formen, låt stelna i kylskåp. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna en stund annan du penslar chokladen över kolabitarna som du klippt till av kolan med sax när den stelnat till. Strö några flingor havssalt på toppen och låt chokladen stelna. Himmmmmelskt gott.