Det är dags att plocka ner de sista äpplena som är perfekt mogna nu. Jag plockar och plockar. Nej haha okej, vad du inte ser är Victor som sliter i grenarna i träden utanför bild. Det är han som får plocka det mesta i år även om det hör till en av mina mest betydelsefulla trädgårdsstunder och som jag brukar vilja ha för mig själv. Men några åker ner i min korg iaf. En granne längre ner i grusgången fick alla äpplen från det ena trädet att göra must på och de som jag har kvar ger jag gärna lite av till min granne Monika som alltid ger mig av sin lyxiga tomatskörd. Och så gör jag min favoritäppelpaj! Den blir knäckig, smörig och helt sjukt god. Receptet är enkelt dessutom och bara för att göra det lite enkelt för dig så kommer det nedan igen. Passa på att njuta av den här nu i bästa säsong! Älskar mina kläder idag för övrigt. Både top och byxor från franska Sézane och när jag är i Paris eller New York besöker jag alltid den härligt bohem-kvinnliga butiken! Här kommer alltså receptet till världens godaste knäckiga äppelpaj: 6 port. 150g smält smör 2 dl råsocker 1/2 dl ljus sirap 1/2 dl vispgrädde 3 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 tsk ceylon kanel 1/2 tsk grovstött kardemumma nypa flingsalt 600g syrliga äpplen Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret med råsocker, sirap och grädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Skala och dela äpplena och lägg dem i smord form. Krydda med kanel och nyligen grovstött kardemumma. Fördela smeten över och grädda i ca 30 minuter tills pajen är knäckig. Som jag sagt förut, denna paj är helt galet god. Sirapen ger den där knäckigheten som jag älskar, smöret ger den där nötiga tonen som passar så bra till kryddorna och saltet lyfter fram kolasmaken. Äpplena ska absolut vara av syrlig sort för att balansera att det söta! Glöm inte att servera med sås eller glass på vaniljstång. Svensk klassiker när det är som bäst!