Aktiviteten i stugan häromdagen. Varje år gör jag min egna variant på Lussekatter, nämligen Saffranskuvert med fyllning på smörig mandelmassa och hyvlad mandel på toppen. Saffran och mandel gifter sig så himla bra ihop och bullen blir inte bara supersaftig utan är också ett första tecken på att julen närmar sig. För att göra mina goda Saffranskuvert behöver du: 150 gr smör 5 dl mjölk 50 jäst 2 dl strösocker 2 krm salt 2 påsar saffran (totalt 1 gr) 1 tsk sprit (rom eller sherry ex) 13-14 dl vetemjöl Fyllning: 100 gr rumsvarmt smör 200g mandelmassa med minst 60% mandelhalt Topping: 1 uppvispat ägg 1 påse mandelspån Hur gör man? Jag sätter först på någon skön musik, Sade funkar alltid, Blood Orange har varit i mina lurar mycket det senaste eller något mer juligt kanske? Christmas songs med Diana Krall är traditionen hos mig. Sedan dags att börja med bakningen. Mortla ihop saffran, lite av sockret och en tsk sprit för att lösa upp saffranstrådarna. Smält smör och häll på mjölk, värm till 37 gr. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Häll på resten av vätskan, saffransockret, resterande socker, salt och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta nu degen tills den släpper från kanterna. I de bästa av världar ska vi som handknådar vara envisa i ca 10 minuter, detta för att glutentrådarna ska bli långa och starka så att bullen orkar resa sig och bli fluffig. Det är sånt som jag lärde mig när jag jobbade på ett surdegsbageri för en herrans massa år sedan. :) Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek i 40 minuter. Under tiden river du ner mandelmassa i det rumsvarma smöret och rör ordentlig till en pasta. Sedan kavlas degen ut till en rektangulär form, bred på mandelmassa-pastan över halva degen och vik över. Vi skär snett så att vi får en långsmal trekant. Här har du ditt färdiga kuvert! (Vill du hellre göra Lussekatter skär du istället långsmala remsor som skruvas och rullas till klassiska Lussekatter.) Låta kuverten jäsa i ca 30 min, pensla på uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel. In i ugnen på 220 gr i 6-8 minuter. Färdigt. Jag vet. Som vanligt är mina bullar inte vackrast i stan. Men godast. :)