Vört ❤️ ~ jag förstod nog inte hur stort det brödet skulle bli i mitt liv förrän jag började jobba på ett hantversbageri. Det var då jag lärde mig att det finns vört och det finns vört. På bageriet bubblade vörtsirapen ihop enligt bagarens recept på kokplattan längst in hos bagarna, förbi stenugnen och in bakom bakbordet. Medan doften letade sig ut i hela bageriet ljudade rösterna högt i kön till kassan där jag befann mig. Ska det vara med russin eller ej, ja det var den ständiga frågan som dividerades fram och tillbaka. Många hävdade saftigheten som uppstod med russinen, andra hävdade att de söta russinen inte hörde hemma bland stark senap och griljerad skinka. Vi sålde nästan 50/50 av dem, så ärendet var en jämn vattendelare. Väl hemma sedan, vid vårt egna matbord, fortsatte samtalet som kan att engagera en hel befolkning. Huruvida pålägget av julskinka ska avslutas med sötstark eller grovkornig senap, om det tvista de lärda. Vad väljer du? Utan russin och sötstark, som jag? Hela vecka har jag vetat, att bagarna börjat med sitt julsortiment. Frestelsen har varit stor, att skicka med önskemålet till Victor att köpa mig en liten lussekatt åtminstone. Jag har gett vika, men bara två gånger. Men vörten har ännu inte landat på vårt frukostbord. Inte för att jag inte försökt, var gång jag ringt till bageriet för att lägga undan har de redan varit slut. Men nu så! Julskinkemacka till frukost med efterföljande pepparkaka. De får bli köpta i år. Men om du vill få de godaste pepparkakor som finns till jul, så har jag tillstånd att dela släktens otroliga recept. Varsågod, du har det här. Godare peppisar kan man leta efter.