Mitt inlägg från i förrgår handlar om känslan att bli missförstådd, meningen med min blogg och en tanke kring utmaningar med en HSP- personlighet och responsen uppskattar jag väldigt mycket. Så fina, varma och kloka tankar som jag får ta del av och jag är förundrad över den tryggare känslan som jag har inom mig. Att det senaste dygnet fått läsa att du känner igen dig i något av det jag skriver, det är en skön känsla. Jag bär bomull runt hjärtat. Och för att fortsätta på ett av ämnena i kommentarsfältet.. Som ni vet, så försöker jag finna knep att kringgå det energisugande Novembermörkret. Levande ljus och väldigt mycket gott på matbordet fodras till exempel! Det hjälper faktiskt långt. Häromdagen testade jag en ny variant på spetskål som är något av det godaste som finns bland kålsorterna. En tacksam grönsak att tillaga och i denna anrättning är det minsta ansträngning och ändå en stor belöning som väntar. Vansinnigt gott blev det! Hemligheten stavas lugn och ro och lite tid för handen, det är nämligen den långrostade tiden som gör kålen härligt mild, söt och oemotståndligt saftig. Enkelt, rustikt och råvaror som man nästan alltid har hemma, varsågod här kommer: Långrostad Spetskål med smörfriterad kapris och krämigt ägg Gör så här till två personer: Dela en spetskål på mitten och placera i en olivoljesmord gryta (i creuset-stil) med lock. Strö lite flingsalt över, på med locket och in i ugnen på 175 gr i ca 50 minuter. När kålen nästan är klar löskokar du 3-4 ägg. Beroende på storlek cirka 5-7 minuter, gulan ska vara lätt lös och vilja rinna ut något. När äggen kokat klart, skölj dessa i kallt vatten, skala och grovdela dem. Samtidigt som äggen kokar tar du fram 0,5 dl kapris och kramar lätt ur dem från lagen de legat i. Värm upp en stekpanna och låt 0,5 - 1 dl smör karamelliseras. När en doft av nötighet fyller köket lägger du i kaprisen och fräser dem lätt så att de öppnar sig till en blomma. Häll därefter smör och kapris över kålen som du lagt på ett fat. Fördela ut äggen, lite peppar, lite flingsalt och gärna rikligt med färsk timjan på toppen. Et voilá! Tips! För att lyfta rätten ytterligare så kan du strö rostade och grovhackad hasselnötter över din rätt. Eller riva över långlagrad parmesan eller smakrik gruyère! Mums.