Nyårsafton! Kvällen innan dukade jag till den. Blandade snurrade ljus från Attack shop med vintervita blommor. Själva nyårsafton började med ett svinkallt dopp i havet med Anna. Det var helt galet kallt men vår tradition är trots allt ett himla härligt sätt att avsluta året på. Sedan hem till lägenheten och fixa lite till inför kvällen. Vi brukar alltid vara samlade hela gänget, men i år var första någonsin som vi splittrade upp oss på grund av ni vet vad. Vi hade bestämt oss för en nyårsmiddag med minimalt tid i köket och maximalt tid för umgänge kring middagsbordet istället. Klassiskt lyxigt men utan komplicerade och tidskrävande moment. När Anna och Tobbe kom började vi med Dry martinis och färska ostron. Det är lite mysigt att börja med att hänga kring köksön och inte slå sig ner direkt. I New York drack vi alltid Dry Martini i ostronbarerna och det funkar fantastiskt ihop. En skvätt citron över ostronen räcker men dressingen som jag gör på en höft av risvinäger, vatten, socker, lime, hackad koriander, finskivad chili adderar något alldeles extra. Jag har tjatat till mig receptet från min fiskhandlare Luckans Fisk som är snillet bakom det. Anna satte sig en stund vid soffan för att känna in vår nya matta. Hon var så fantastiskt snygg med sina stora örhängen och glittriga outfit. Ganska snabbt åkte olika goda ostar fram. Det var en långlagrad Kaltbach som är halvhård, gjord på komjölk och har stor smörighet. Den är en av mina favoritostar just nu. Vi brukar dela ut skedar till alla, krämigheten i osten gör den perfekt att skopa upp från. En ordentligt långlagrad gruyère och en blåmögelost var också på plats. Till osten hade vi börjat dricka Champagne vilket också var temat för resten av kvällen. Okej jag kommer inte ihåg vad Champagnen vi drack till hette men det gör inget, den var för lite brödig för min smak så jag skulle nog inte vilja tipsa om den ändå. Så var det dags för löjromstoast. Klassisk ska den vara vilket innebär små olika högar av finhackad dill, rödlök, en klick smetana och rikligt med kalixlöjrom. Servera ett smörrostat levainbröd med bortskurna kanter till. Glöm inte steka brödet i rikligt med smör så att det blir riktigt frasigt. Till detta drack vi denna Bollinger som är en torr och frisk Champagne. Doften av rostad bröd och smaken av äpplen smälter ihop med rätten alldeles super. En kort paus från maten. Hej då 2020 ska bli skönt att slippa dig kände jag här. Så kom vi till crescendot. Att bo i en havsstad ger vissa fördelar och vi brukar alltid köpa våra humrar levande av fiskhandlaren för att koka dem själva. Tips!! För nykokad ljummen hummer är något alldeles extra. Hummerköttet är fantastiskt i sig själv så vi äter det rakt upp och ner med smält smör. Och dricker den torra varianten (Brut) av Gula Änkan till. Så enkelt och ändå så mycket fluffigt himmelrike. Efter 12-slaget, fyrverkerier och spontandans kom efterrätten fram. Vackra chokladpraliner, handgjorda av Fredrik Borgskog som körde en liten popup i saluhallen strax före nyåret. Om du har tur att komma över hans praliner testa den vanliga med mörk choklad. Säger bara det. Puss, det var nyåret. Jag hoppas att DIN var riktigt fin.