Tid för fest är på intåg, det är bara ett par veckor kvar till jul, nyår och i mitt fall en herrans massa födelsedagar. Fest ja. Det var en morgon för någon månad sedan som Fanny kom hem till mig med sin fotoutrustning. Jag skulle vara med i en intervju och samtidigt få göra ett nyårsuppdrag för ELLE Mat & Vin, helt galet kul om du frågar mig. Så teamade upp med Fanny som jag faktiskt aldrig jobbat med tidigare men jag vet ju hur hennes bildspråk ser ut och tycker väldigt mycket om stämningarna som hon får fram, så det här skulle bli kul. Med i innehållet skulle det vara en nyårsdukning i min egna stil såklart och pysslet runtomkring. Recept på en supergod förrätt är med, med italienska smaker och en just nu väldigt trendig huvudingrediens. Utöver det, så tipsar jag om festdukningar och mina knep för en lyckad nyårsmiddag! Har hört att tidningen tagit slut på en massa ställen men ska själv ut och jaga efter den idag. Här nedan kommer i alla fall lite bilder från reportaget, stylade av mig och fotade av Fanny. Dukningen hade precis blivit klar när Fanny knackade på dörren och medan hon riggade upp kameran på stativet och stämde av ljuset bytte jag om till min nyårsklänning. Min superfina Ida Sjöstedt-klänning från vinterns kollektion. När gästerna kommer är det såklart trevligt att servera något litet ganska direkt, gärna lite bubbligt som sig bör på Nyårsafton. Gula änkan är en favorit bland champagne-sorterna. Den är härligt brödig och lagom torr. Perfekt som apertif och tillsammans med min förrätt eller annan plockig mat som ost och chark. Extra festligt med champagnetorn, eller hur! Så till själva dukningen. För att göra det inbjudande och extra personligt för gästerna har jag gjort små kort med namnplacering. En stor bukett får vara center piece i den här dukningen. Upprepning är alltid lyckad metod i en dukning tycker jag, det bidrar till en känsla av att allt hålls samman. Så eukalyptus, vallmokapslar och gräs, som finns i min bukett återkommer som lite strössel på duken. De vackra glasen är munblåsta i hyttan på Skruf Glasbruk. Hantverkskänslan är påtaglig, och formerna är så fina. Grappa-glaset kommer användas till dessertvinet efter maten, och sedan har jag dukat med de vackert kupade vinglasen Gino (formgivna av Carina Seth Andersson) tillhörande Gino vattenglas. Den vackra vasen Shui är formgiven av Märta Louise Karlsson i ett samarbete med Skruf Glasbruk och Artilleriet. Och ljusstakarna är också ett vackert hantverk, gjorda i Kinnekulle-kalksten av Stenhuggardottern. Jag använder gärna textiler för att lyfta och skapa en lite pampigare känsla till dukningen och min stora linneduk Silence och linneservetterna Ash kommer från Himla, jag älskar den tidlösa enkelheten i deras design. Blyg i sitt uttryck men samtidigt väldigt ärlig och gedigen känsla. Så till maten! Buratta, sardeller av lyxig variant, olika sorters kapris, en god olivolja och lite annat smått och gott. Låt gästerna mingla runt, dricka sin champagne och landa i lugn och ro. Den här rätten är perfekt att stå och plocka lite med. Ge gästerna en liten tallrik och låt dem själva montera sina smörsteka levain med vad de önskar ha på. Ganska tidigt på kvällen kastar jag av mig skorna. Det ska vara avslappnat och skönt, på alla plan. Och det är nog ändå mitt allra bästa tips!