Vi har hört det förut. Klimatförändringarnas krafter som dödar liv på land och i hav. Utan tvekan jobbiga insikter att ta in men varför fastnar jag i dessa tankar, här, i en vinkällare med perfekt kyld champange och i fyren som alla i hela Sverige talar om? Vi tar storyn från början. Längst ut i havsbandet på Västkusten, på en karg och vindpinad plats, ligger en saltstänkt ö med intressant historia. Du kanske har hört talas om den? Ön Pater Noster. Det här är en plats med livsfarliga hinder för sjöfarten. Starka havsströmmar och förrädiska grund har fått många fartyg att förlisa här genom åren. Pater Nosters fyr har i över 150 år spridit ljus över det förrädiska vattnet och har utan tvivel räddat många liv. Idag råder dock en annan slags verksamhet på den lilla ön. Här kan du boka en unik vistelse i den gamla fyrvaktarbostaden som varsamt renoverats till att bli ett välrenommerat och prisbelönt designhotell utan att för den saken skulle släppa historien som sitter i väggarna. Vi spenderade ett sinnesfyllt dygn här för några veckor sedan, jag vet att vi är många som är nyfikna på det lilla hotellet, låt mig berätta kort om det. Jag och Victor packade varsin bag. Gummistövlar, baddräkt och ett sinne som längtade efter vilda havsvindar. Vi hoppade in i bilen efter en kaffe på morgonen och körde upp till Marstrands brygga där en rib-båt guppade i hamnen. Femton minuters resa med genvägar mellan olika kobbar och skär, förbi några sälar som låg och gottade sig på en kobbe och sedan rakt ut på öppet vatten. Och där var vi framme. Hotellet på Pater Noster har en handfull väldesignade rum med plats för 18 gäster. Inredningen i vårt rum bestod av en skön Dux-säng och möbler med charm och ålderspatina, själ om man så vill. En ombonad känsla och tydlig hommage till den speciella plats vi befann oss på. Vi utforskade ön. Badade i varma saltvattentunnor.. ..umgicks i sköna sällskapsrum, tog ett dopp i havet och Victor bastade i timmar. Vi spanade ut över havet i alla riktningar från fyrens topp och lite senare serveras ostron och champagne i vinkällaren.. ..och i Sjöboden njöt vi av en omsorgsfullt tillagad middag på pinfärska skaldjur och fisk. Pater Noster har ett stort engagemang i att arbetet för att bevara våra hav. När man dyker i ner i deras projekt blir insikten tydlig om att maten som dukades fram denna kväll är hotad för överlevnad. Utan bromsande åtgärder väntar katastrofala följer för havets liv och med naturen så inpå sig gick det inte att värja sig. Jag visste att havet skulle komma att omfamna mig här men jag visste inte att jag skulle vilja omfamna havet. Jag passade på att fråga Mirja i driften vilka som driver Pater Noster och vad som motiverar dem:Pater Noster drivs av en grupp västkustbor med djup kärlek till platsen och dess historia. Bland ägarna finns driftsansvariga Mirja Lilja Hagsjö, restauratören och sommelieren Anders Rasmusson, entreprenören Olle Langenius samt Erik och Elisabeth Nissen Johansen från designbyrån Stylt. Vår gemensamma drivkraft är att bevara och lyfta fram Pater Nosters unika kulturarv, natur & miljö, samtidigt som vi skapar en destination som erbjuder gäster en genuin och minnesvärd upplevelse nära naturen, en plats där sinnena förstärks.Jag har läst om ert engagemang i Green cubes, kan du berätta lite om det? Pater Noster är stolta över att vara världens första sponsor av Green Cubes, ett Greentech-initiativ från Hexagons dotterbolag R-evolution. Det är ett regnskogsprojekt som geografiskt ligger långt från Pater Noster men har en direkt påverkan på haven globalt. Det finns en tydlig koppling mellan avskogning och havsförsurning, när koldioxidnivåerna ökar, förändras pH-värdet i haven till farliga nivåer för marint liv.Ön har en lång tradition av fiske och är beroende av ett friskt marint ekosystem. Försurning av haven kan i framtiden leda till att skaldjur får svårare att bilda skal, vilket direkt kommer att påverka bestånden av hummer och andra skaldjur som är viktiga för Pater Noster då vi har fisk och skaldjur i fokus i vårt kök. Vår kock som är marinbiolog skördar tång runt ön och tillagar goda fiskrätter vars smaker förhöjs med tång. Läs gärna mer om projektet här.Det går inte att missa konsten som är utplacerad på ön , vill du berätta om den?Under sommaren arrangerade Pater Noster "Art & Science of Water", en utställning som visade verk av internationellt erkända fotografer som Christy Lee Rogers, Lara Zankoul samt duon Ulrika och Lukasz. Syftet med utställningen var att kombinera konst och vetenskap för att öka medvetenheten om havens betydelse och de utmaningar de står inför. Hotell Pater Noster - ett hem vid horisonten Unik destination och boende, Hamneskär på Västkusten