Att baka pepparkakor är väl något av det mysigaste man kan göra. För mig är det ingen överdrift att säga att mormor, mamma, syrran och nu för tiden även jag bakar världens godaste pepparkakor. De är verkligen det, på riktigt. Receptet kommer från mormors moster Gerda och mamma bakar stora lass av dem varje år veckorna före jul, det har hon gjort ända sedan jag var liten. Att pepparkaksreceptet är sådär gammalt och att det fått vandra vidare i fyra generationer gör kärleken till denna pepparkaka lite extra stor. Jag tänkte såklart dela med mig av receptet till dig - om du inte redan hunnit sätta en deg så testa denna, du kommer inte ångra det. Men först, vad är hemligheten som gör kakorna så goda?! Jo, jag pratade med mamma om det häromdagen och vi var såklart överens om att det är ingefäran. Våra pepparkakor innehåller nämligen riktigt av det och det ger en pepprig och lätt parfymerad ton som är perfekt ihop med kanel. Sirapen gör kakorna spröda, knäckiga och smakrika. Jag vet inte hur mamma gör, hennes blir alltid fantastiskt vackra dessutom, den biten är jag själv inte särskilt bra på. Jag brukar strunta i formar och gillar istället att skära tunna ojämna skivor av degen att baka av. Lite rustikt och nog så fint, om jag får tycka. Ett knep som jag tycker är suveränt är att forma degen till en rulle eller kub att förvara i kylen eller frys och skär från och baka av i ugnen då det ska vankas fika. På så vis får du nygräddat varje dag! Här kommer receptet, och om du testar det.. jag skulle bli så glad av att höra vad du tycker om det! Gerdas Pepparkakor 200 st (eller 100st om du som jag råkar smygäta upp halva degen) 200 gr smör (riktigt smör såklart!) 1 1/2 dl ljus sirap 3 1/2 dl socker 1 1/2 dl vispad grädde 1 msk bikarbonat 1 msk ingefära (enl grundreceptet men jag och mamma tar alltid 1/2 msk till) 1 msk kanel ca 8-10 dl mjöl Vispa samman smör, sirap och socker. Rör ner grädden. Tillsätt bikarbonat, kryddor och mjöl och blanda till en deg. Låt stå över natten i kylskåp. Och du ska veta.. Det är ofta då ett stort svinn av degen inträffar.. Dagen därpå är det bara att sätta igång och baka av dina pepparkakor. Ugnen på 175 - 200 gr brukar vara bäst. Glöm inte sedan att hälla upp ett kallt glas med gammeldags mjölk till. Ha det så mysigt!