I morse mötte jag upp Cattis på Avalon, det var alldeles för länge sedan vi såg och som vanligt räcker den tid vi hade inte riktigt till. En hård kram när vi skiljdes och löftet om att ses snart igen, kanske redan imorgon kom vi på, och det hade ju varit härligt! Så cyklade jag hem igen och började tänka på mat. Jag tänker ju på mat väldigt ofta, nästan jämt. Matälskare djupt in i hjärtat, helt enkelt. Och någon gång varje vecka tar jag min vanliga inköpsrunda i Majorna. Dels för att jag vill vara mån om mina lokala butiker, men inte bara det, de är smått fantastiska dessutom. Så jag brukar börja kring Mariaplan. Köper grönsaker och örter på Bara Bra Mat, sedan kikar jag in hos Luckans Fisk för att heja lite på grabbarna där och köpa på mig något härligt från havet. Denna gång blev det svenska jättefina råa Scampi, de odlas i ett helt slutet system utan antibiotika eller andra konstigheter. De bidrar inte till skövling av mangroveområden iom att de odlas så lokalt som i Lysekil. Fantastiskt bra tycker jag, att Luckans tar hem sådana samvets-snälla alternativ. De tänker jag grilla med lite vitlök, persilja och chilli. Och servera med bröd och aioli. Fick veta att det går utmärkt att göra ceviche på dem dessutom, det ska jag nog testa nästa gång. Inne hos grannen Gudagott köper jag mina ostar, det blir alltid en stor bit av Delice, den som jag skrivit om hundra gånger vid det här laget. Och så fyller jag på med Sivans ost. Den känner du till va? Hennes ostar är långlagrade och har fantastisk smak. Mina favoriter är hushållsosten och prästosten, de borde du verkligen prova om du inte redan gjort. Min matrunda är inte komplett om jag inte svänger förbi bageriet. Ibland blir det en tur till Cum Pane och där köper jag alltid deras Levain och kardemummabullar (stans godaste!). Men oftast hamnar jag på Koopmansgatans Bageri, och där köper jag surdegsbaguette och ett par semlor (stans godaste även här, om du frågar mig). Oj, jag blir som vanligt hungrig av att skriva om mat, så dags att sätta på kaffe och tjuva lite på den ena semlan.