Idag är det tulpanens dag och någonstans läste jag att vi svenskar köper flest tulpaner i världen. Jag är nog en av de som bidrar till den statistiken. Under tulpansäsongen går det enligt odla.nu åt cirka 1 miljon (!) blommor om dagen, tulpaner ligger oss helt klart varmt om hjärtat. Att sätta en bukett frasiga tulpaner på köksbordet hemma är trots allt lite lycka. Om du ännu inte är en inbiten tulpanfantast så har jag några fina tips att ge. För bortom de ganska kortlivade och ibland trötta tuplansorter som går att köpa i varje matbutik så finns verkligen magiska varianter. Och nya kommer till handeln varje år. Bege dig till en välsorterad blomsterbutik så här års så kommer du få se. Jag är väldigt förtjust i mörka tulpaner och odlar Black Parrot i trädgården på kolonin. Det är en vackert svartlila blomma som smyger upp ur jorden en bit in i maj. Utöver det så håller jag alltid utkik efter tre särskilda sorter som jag gärna lägger vantarna på. Här kommer min tulpantopplista! Fransk tulpan (se bild ovan). Elegant och lång i stjälken. Papegojtulpan. Sorten du ser nedan är papegojtulpan och den förvridna och lite skrynkliga strukturen är så himla fin. Att den gärna vippar tungt ner mot marken tycker jag är himla fint. Liljetulpan vars blommor liknar formen av en liljeblomma med sina spetsiga blomblad. Ljuvlig. Som du ser har jag idag satt härligt trassliga papegojtulpaner i en vas. Kallt vatten trivs de bäst i och fyll upp några cm på stjälken. Ett rent snitt med vass kniv ska du ge dem och för en riktigt långlivad bukett så byter du vatten och skär nya snitt varannan dag. Skäm bort dem nattetid genom att förvara dem svalt. Enkla och smarta knep så du kan njuta av din bukett länge!