Dagarna på Kreta var mer än sol och hav och här kommer mina guldkorn. Vi besökte Chanias marknad, gick på vinprovning på Monastery of Agia Triada och bekantade oss med grekiska viner. Vad är det för knas på Systembolaget, det finns knappt grekiskt vin på hyllorna? Vinprovningen arrangeras av Alpine travel och genom den upptäckte vi flera fantastiska viner, varav en var en Moscato. Köpte väskan hem full. Vi hann med några guldkorn till restauranger och barer. Salis ligger i hamnen vid stadens gamla och charmiga kvarter. Här kommer vinet från restaurangens egna vintillverkning och maträtterna från jord till bord, där menyerna ändras från vad som odlas lokalt på deras gårdar. Menyn lekte vågat, men friskt vunnet med för mig nya spännande smakkombinationer. Bland annat en tonfisk, melon och plommonsås, en otrolig bakad aubergine, friterade oliver och efterrätten Crack-pie med pistaschglass (inspirerad av den kända Crack-pien av Milk i New York). Nej men helt tokigt god. Ägarinnan Alexandra Manousakis är även keramiker och driver en ateljé i kombination med brasserie under Maiami’s. Vågade färger, uttryck och jag älskar den vibranta känslan som inte ursäktar sig för något. För en klassisk medelhavsmeny är tipset Michalis. Här finns calamares och grillad hel fisk på menyn. Missa inte cocktailbaren Synagogi som förr var en synagoga men blivit en charmig open-air-bar. En dag besökte vi Stavros Beach, Vic fick bära mig på ryggen till den intima stranden men jag säger att det var värt, pga vackert vatten och en helt fantastisk restaurang som väntade i ena änden. Almyriki är en modern medelhavsrestaurang och jag älskade allt som låg på min tallrik. Vacker presentation och fokus på ingredienser från havet såklart. Dessa ost-kroketter drömmer jag fortfarande om Så. Det var mina finaste guldkorn från denna resa. Inatt stormade det ordentligt utanför cottis. Grenar vispande mot sovboden och jag skulle sova själv har inte slappnat av en enda stund. Det blir extra koppar kaffe, en sån dag. Hoppas din dag blir fin!