När jag reser är jag i ärlighetens namn ofta dålig på att bara ta det som det kommer. Särskilt när jag besöker områden som jag längtat efter att utforska och det samtidigt är högsäsong och booking.com skriker ut att alla deras boenden i mina valda områden är slutsålda till 99%. Då lägger jag gärna lite tid på att leta upp pärlor och boka dem i förväg och att låta boendet få vara en del av resans upplevelse. Att faktiskt ibland njuta så mycket av sitt hotell att man väljer att inte lämna det alls. Precis så blev vistelsen på Borgo San Marco. En gammal borg strax utanför Fasano, i Puglia och som förr i tiden skyddade Masserian, gårdsägarna, kyrkan, boskap och alla anställda från yttre hot. Idag är denna gård en boho-lyxig Masseria där vi gäster bor i sviter som förr var djurens stall. Genuint och snudd på spartanskt men extremt smakfullt och inrett med inredning som lyfter områdets historia och kultur. Vackra inbjudande rum och där de hårda stenväggarna mjukas upp med stora soffor, färgglada kuddar och mjuk textil. I detta katedral-liknande vardagsrum finns en liten bar och sköna soffor och fåtöljer att umgås i. Tonerna går i mustigt rostigt, brunt och bränt gult. Den här dekorativa vägghyllan som skulpterats fram, jag vet inte riktigt hur? Men det är fantastiskt fint och små vaser och andra keramikföremål sätter stämning på väggarna. Vackra stilleben med korgar i olika storlekar. Mjukt nötta stengolv som ger en vacker patina-yta till rummet. Keramiktallrikar som pryder väggar. Det här inspireras jag av till kolonin. På Borgo San Marco ringlar små gångar innanför borgens väggar. ..och de verkar alla leda ut till de omkringliggande olivträdsodlingarna.. .. eller tillbaka upp till den lilla piazzan där också entrén till dåtidens kyrka finns. Jag hittade till den lilla citruslunden och ville typ palla med mig de fylligt mogna apelsinerna. Vicke är inte sen på apertivo och ett glas kallt fizzante och det där plocket som italienarna är så bra på. För några år sedan upptäckte jag det - Frizzante - som är ett lätt bubbligt vin, pärlande helt enkelt (jämfört med prosecco som är en spumante = mer bubbligt) och varma sommardagar är det otroligt gott och till och med lite lämpligare att dricka en torrare sort av frizzante, som till en pastarätt vid lunch eller för den delen till kvällens apertivo, då den ofta inte har lika hög alkoholhalt som andra bubbliga viner. För några år sedan var det också snudd på omöjligt att komma över frizzante på systembolaget men numera finns det ett litet utbud, både vitt och rött. Tips om du blir nyfiken på att testa så stäm av att du väljer en torr sort av den vita! Absolut godast till mat. Hostpitalyn här är oklanderlig, det är ett personligt och omtänksamt bemötande. En man i receptionen kommer ut och berättar lite försiktigt att solen håller på att gå ner bakom borgmuren och pekar på trappan upp så vi kan få bästa utsikten över när det brinnande klotet sänker sig ner bakom olivträden. Middagen dukas upp på en av innergårdarna och när solen gått ner tänder personalen upp en vacker bålbrasa. Facklor på utplacerade platser ger levande ljus och under dem äter vi vad som måste varit veckans godaste middag. Rustikt och tillagad i köket med hjärta. Olivoljefrasig foccaccia med tomater som precis plockats från gårdens köksträdgård, pasta med aubergine, secondi med kött och fantastiska tillbehör. Ett av tillbehören var haricot vert som tillagats med mynta, olivolja och lite vitlök. Så sjukt enkelt och gott, detta har vi redan börjat kopiera hemma. Ett annat mindre rätt som jag tar med mig hem är den ungsrostade och peelade gula paprikan tillsammans med olivolja, salvia och kapris. Helt. Otroligt. Gott. Mer information om boendet: Masseria Borgo San Marco Adress: Contrada Sant'Angelo, 33, 72015 Fasano BR, Italien Puglia, vid Italiens klack Med flyg landar du på Bari Airport, sedan bil 1h söderut i riktning mot byn Fasano. Hemsida: https://www.borgosanmarco.it/