Vi åkte till Köpenhamn i helgen och vår första anhalt blev vinimportören Rosforth & Rosforth som specialiserar sig på naturliga viner och som förser Köpenhamns bästa restauranger med dryck. Danmark har kommit en bra bit fram när det kommer till naturviner, det är vad de flesta vinbarer serverar. Och det härliga med att handla viner här är att man får möjlighet att köpa av småskaliga och hantverksmässiga naturvinsproducenter, något som är svårt att komma i kontakt med genom svenska Systembolaget. Mycket stall, hö, och saftiga toner fyllde våra provglas. Våra vinskåp hemma är fulla för jag skulle vilja påstå att Victor har en tendens att köpa på sig.. men det hindrar visst inte från att köpa mer, särskilt när man har ett spännande utbud som detta framför sig. Efter provning av lite vitt, orange, rött och dessertviner så hade jag inte bara runda, luddiga ben utan också famnen full av spännande flaskor att fördela till höstens alla middagar. Magen kurrade och vi åkte vidare till charmiga Bottega Barlie, en vinbar med goda smårätter på menyn, en charmig uteservering och väldigt mysig lokal. Här åt vi Sallad Nicoise med krämiga ägg och tonfisk och avrundade med kaffe och mandelcroisssant. Toabild nr 1. Denna dag hade Danmark infört munskyddslag på offentliga utrymmen så masken var på. I Köpenhamn håller jag alltid utkik efter små studios med handgjord keramik, i vart och vartannat hörn poppar det upp småbutiker med vacker bruksgods. Som här, jag snubblade in på MK Studio. Så rörde vi oss till norra centrum av Köpenhamn, närmare bestämt till intima och smakfulla The Audo där vi checkade in. Området här i Nordhavn påminner om ett mer etablerat Göteborgs Lindholmen. Ett hamnkvarter som kokar, nya etableringar görs varje dag och här är kontakten med vattnet omedelbar. När ögonen vant sig av spännande arkitektur och fasad-silhuetter framträder plötsligt det jämna flödet av morgonrockar, baddräkter och blött hår som rör sig på den lugna gatan utanför hotellet. Det är de boende i kvarteret som är på väg till eller från bryggan för att ta ett litet Septemberdopp. Det finns några särskilda guldkorn som är värd ett besök även för de som inte bor i området kring Österbro och Nordhavn. Nyöppnade restaurang Loui har ett spännande matkoncept där Mellanöstern möter medelhav. Färsk fisk, barbecue och spännande kryddningar är något av det som möter dig när du öppnar menyn. Och en helt underbar terrass med perfekt solläge att ta en apertif på. Juno The Bakery är så hypeat att kön bokstavligen talat ringlar runt hela kvarteret. Det är svenskägt och kardemummabullarna är enligt ryktesvägen något helt utöver det vanliga. Även bageriet Andersen & Maillard är extremt populärt, missa för allt i världen inte deras Mandelcroissant som åkte ner i påsen flera gånger denna helg. Det fina med bagerierna här är öppettiderna, både lördag och söndag har man öppet, just de dagar då de flesta önskar nygräddat och fika extra mycket. Ett par minuter bort ligger förresten Gubis stora flagship showroom, när du är i området, missa inte den. Missa för allt i världen inte heller inredningen i vardagsrummet på The Audo, där en stor del av det smakfulla sortimentet är MENU och allt går att köpa med sig hem. Om du ska äta riktigt god pasta i den här staden så är hippa Mangia ett utmärkt alternativ. Just denna kväll gjorde de popup i charmiga Spisehuset i Köttbyn så vi åkte dit. Restaurangerna i Köpenhamn har det inte lätt just nu, på grund av covid då man måste stänga prick 22.00 och det sätter hårt tryck på kök och servis. Så det blev en lite stökig och lätt stressad känsla men ändå härlig upplevelse för pastan med pumpa, brynt smör och hasselnötter fick mig ändå att tappa orienteringen litegrann. Lördagen spenderades mest på caféer och vinbarer och i gulliga kvarter. Vanligtvis hyr vi cyklar men denna gång köpte vi dygnspass med Voi, det var bekvämt vill jag lova. Några butiker hann vi dock besöka, men vill du få ännu fler tips på härliga så kolla in Elsa som har en jättefin guide till Köpenhamn. Några missa-inte-butiker hann vi med. Holly Golighthly.. ..en sväng till Ganni där jag fastnade för den här löskragen. Och efter vår traditionella Moules Frites på Pastis uteservering gick vi några steg bort till ständigt populära Atelier September för att avrunda med en god kaffe. Toalettbild nr 2, paus från masken en sekund. Mitt tjocka Plissé guldhalsband via Atelier Vallgatan är favorit just nu. Slutligen, något viktigt. Den helt perfekta hotellfrukosten. Cappuccinon, perfekt. Frallan, perfekt. Osten, så där dansk och lite stallig, vilket man älskar. Ägg med perfekt krämig gula. Och en chiapudding som var den godaste jag ätit. Ett fint avslut på denna helg.