På två dagar kan man hinna med att uppleva en hel del härligt i Malmö, visade det sig denna vecka. Allt började dock lite motsträvigt. Måndagar i Malmö är precis som hos oss i Göteborg - dvs att de flesta av små vinbarer, intima restauranger och hantverksbagerier håller stängt. Men det fanns allt några pärlor att uppleva ändå. Vad du inte ska missa är Ruths som håller öppet hela dagen. Här åt jag en underbar lunchsallad med blodapelsin, röd bitter sallad, rostade hasselnötter och dadlar ( en rätt som jag redan försökt kopiera här hemma). En riktig hantverkskaffe får du sedan på Solde kaffebar som huserat i lokalerna i mer än tjugo år. Här ska man försöka tajma någon av dagens två tillfällen då deras croissanter jäst upp och precis bakas av. Då är de något himmelsk goda. Kvällen var tänkt till Pink Head noodle bar som många tipsat om men då den var abonnerad och grannen BISe var fullsatt blev det lite klassiskt italienskt på L ´Enoteca (helt okej). Att jag inte ger högre betyg än så kan bero på att deras Tiramisu var slut.. men som tur var passerade vi Ruth´s på vägen till hotellet. Och här köpte jag med mig några kolasnittar från bageridelen att njuta av nerkrupna i sängen och med våra paddor att titta på. Tisdag. En mycket bättre dag för denna dag var det mesta öppet. Jag ägnade dagen till att besöka ett urval från tipslistan med över 70 tips på ställen som jag fått via Instagram av världens bästa följare. Kryddat med några egna som jag snokat reda på själv. Jag började med ett besök på bageriet Bagaren och bonden. Deras semla var otrolig. Mandelmassan var PERFEKT. De rostar mandlarna själva och mal sedan ner dem till perfekt grov konsistens. Lite bittermandel åker med och massan blir till genom en sockerlag som adderas. Riktig grädde såklart och god kardemumma i den saftiga bullen. Köpte med mig aprikosmarmeladen som såg otrolig ut och deras rågbröd att ta med till Göteborg. Nästa stopp Freja. Ett café och vinbar. Frukostheladagen vilket jag älskar. Deras granola, yoghurt och grapecurd var god (lite söt dock) men jazzen och viben, och det faktum att vi var singlar hela bunten som satt här och läste bok, dagdrömde eller jobbade en stund, gjorde att Freja växte på mig. Min plan därefter, var att äta lunch på Two Forks Hummus shop! Deras hummus ska vara något alldeles extra. Tyvärr hann de stänga igen innan jag hann dit. Bullarbyn Därefter, bageriet Bullarbyn och Leve, hört mycket gott om de båda. Leve hade något så spännande som blåbärssemla på menyn. Ja varför inte? Gulligt att man kan sitta på samtliga bagerier och fika på plats. Älskar sånt. Julie vinbar, är i särklass den vinbar som flest tipsat om. Här nördar man ner sig ordentligt i goda ostar och viner. Den lilla gulliga innergården kommer vara ett måste på min lista när jag åker till Malmö på sommaren. Ungefär här stannade jag upp och kikade på klockan. Hjälp, snart dags att möta upp Victor för kvällskörning tre timmar hem. Men först något att äta tänkte jag! Och jag guidade oss till kanske ett av stans absolut bästa ställen, nämligen en liten intim pastabar. Ramlade in i den stimmiga lokalen och fick de absolut två sista platserna, i baren. Här delade vi utrymme med en man som drack djupa klunkar ur sitt rödvin och läste ur en tjock bok, ett nyförälskat par och en kvinna som i väntan på sin mat stickade på något som liknade en tröja? Alltså, hur mysigt?! Att pastan som görs på plats var heelt otrolig gjorde mig om än möjligt ännu lyckligare. Snälla krog-Göteborg inspireras av denna gulliga och prestigelösa restaurang med fantastisk pasta till humana priser. Asino på Möllan kommer jag längta tillbaka till mycket.