Här har vi dom. Årets första skörd av äpplen och de kom från min granne för ett par veckor sedan. Man kan inte bli annat än rörd av generositeten hos grannarna här på kolonin, vi delar ofta med oss till varandra. Monika som bor två stugor bort överraskar mig ofta, vi lägger små gåvor på varandras stugtrapp. Häromveckan kom hon med en stor skål med vackra Transparente Blanche, en av mina absoluta favoritäppelsorter. De mognar tidigt och är mycket ömtåliga, minsta lilla stöt mot skalet och de blir snabbt dåliga. Jag älskar smaken och saftigheten och det kliade i fingrarna att baka äppelpaj. Vilket jag såklart gjorde och serverade med Vaniljsås. Och hör upp nu, du måste testa den! Här kommer världens godaste recept på Knäckig Äppelsmulpaj: 6 port. 150g smält smör 2 dl råsocker 1/2 dl ljus sirap 1/2 dl vispgrädde 3 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver nypa flingsalt 600g syrliga äpplen Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret med råsocker, sirap och grädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Skala och dela äpplena och lägg dem i smord form. Krydda med kanel och nyligen grovstött kardemumma. Fördela smeten över och grädda i ca 30 minuter tills pajen är knäckig. Alltså denna paj är helt galet god. Sirapen ger den där knäckigheten som jag älskar, smöret ger den där nötiga tonen som passar så bra till kryddorna och saltet lyfter fram kolasmaken. Glöm inte att servera med sås eller glass på riktig vaniljstång, såklart. Enjoy!