Hela helgen har jag skördat äpplen. Något av det mysigaste som finns. Här är en del av trädgården och du ser skogsranden upp i högra kanten? Det är Slottsskogen, centrala Göteborgs största park som tar vid där. Från stegen har jag även utsikt åt motsatt håll, Majornakvarteren. Vår förra lägenhet låg i anslutning till innergården bakom längan med de rödrosa landshövdingehusen ett litet stenkast bort. Ser du? Så otroligt nära var det hit då. Grannarnas trädgårdar. Älskar hur våra små koloniremsor bildar lapptäcke med varandra. Vi bor nära varandra så det är tur att jag har de bästa grannarna, där vi ger varandra privat utrymme men lånar ut saker och ger råd när det behövs. Äpplena har varit mogna en tid och när de starka vindarna fick fäste i Göteborg i veckan kände jag att jag inte kunde skjuta på det mer. Som jag skrev i förra inlägget, blev jag lite stressad - vill ju inte slösa bort det här fina äppelårets skörd. Hur vet man då när äpplena är mogna och det är dags för skörd? Ett knep är att titta på kärnorna, när de är bruna så är det moget. Glöm inte att det finns väldigt sena höstsorter och dessa plockas omogna innan frosten och lagras sedan i några veckor för att bli riktigt klara. Men bästa testet såklart, ta ett bett och smaka helt enkelt! Pallar, stolar och stegen åker fram. Jag brukar packa i sådana här trälådor som inte bara är fina utan andas också. För bästa förvaring lägg tidningspapper emellan och allra helst ska äpplena inte ens ha någon kontakt med varandra. Min farmor var en riktig proffspackare, hon brukade linda varje äpple med ett lager papper, men DET skulle jag aldrig ha tålamod till. Plocka, plocka. Jag plockar från stolar och pallar och sedan åker stegen fram. Och när den inte räcker till längre hämtar jag grannens långa. Ibland lånar jag även deras äppelhåv som är smidig till äpplen som sitter extra svåråtkomligt. En supersmart grej är att ha på dig en collagetröja med djupa fickor på magen. Eller ett förkläde med framfickor så att du kan smussla ner äpplen som du plockar i förbifarten. Jag hade en tjock stickad tröja istället men en stor tygpåse snett över axeln, det visade sig vara en perfekt plockpåse. När äpplena under sommaren börjar växa till sig är det i regel smart att gallra lite. Ge plats till de äpplen som verkar starka och vill dra ifrån. Annars riskerar det att bli som här, en stor klase med skrumpna miniäpplen där ingen kunnat växa till sig. Det här med att gallra är så svårt, det gör ont i hjärtat att bestämma vilka som inte ha någon duglighet, så jag låter naturen sköta det på egen hand, och tar hellre att det blir sådana här klasar här och var. Jag brukar sortera äpplena direkt. Tre olika högar. En för de som ska till komposten. En som är fallfrukt och har kort hållbarhet. Och en hög för de helt friska. Innan jag packar ner äpplena i förvaringslådor brukar jag tvätta av dem så att det mesta av smådjur och annat skräp rinner bort. Alla blad och kvistar måste också bort, för hållbarhetens skull. Och glöm inte, om du nu inte vill göra paj eller mos på allt, att förvara äpplena riktigt svalt och gärna mörkt. Om man nu har den fina förmånen att kunna skörda sina egna äpplen vad gör man sedan av dem? En tålamodskrävande process men som helt klart är värt det, är att göra egen Äppelsherry. Jag gjorde min första batch på kolonins äpplen för 7 år sedan och alla år av lagring har gjort den helt fantastisk. Underbar till ostcharken (strunta i marmelader osv.) eller i en cocktail. Eller bara rakt upp och ner. Receptet är min egna, men jag har den inte huvudet nu, så jag får leta upp det och göra ett eget Sherry-inlägg. Något som är givet att göra med äppelskörden är att grädda äppelpajer ( här har du receptet på världens godaste) , gärna denna supergoda Tarte Tarine (byt bara ut plommon mot äpple), hemkokad äpplemos, färskpressad morgonjuice och hör nu, äppelmust. Det ska jag förhoppningsvis testa för första gången i år! För att göra äppelmust behöver man lite hjälp och i år har jag försökt boka en av de 5! närliggande äppelmusterier som finns i Göteborg, nämligen Cykelmusteriet som kommer ut till den som bokar och på plats omvandlar äpplena till pastöriserad must (och den håller upp till ett år!, beroende på äppelsort). Otroligt smidigt, det enda som behövs är el och vattenuttag. Det fina är också att jag kan ta tillvara på fruktköttet som blir utmärkt kompostmaterial. Cykelmusteriet och andra verkar fullbokade, jag har ringt runt till flera verksamheter nu.. men jag jobbar på att knipa en tid så att jag dessutom förhoppningsvis kan få visa er hur det går till!