Rostad aubergine, tomat och vitlökssmörslungad spaghetti (alternativt med smörstekt levain och sardell) Du kanske läste att jag häromdagen gjorde en vansinnigt god rostad aubergine och tomat-röra. Ihop med smör- och vitlöksslungad spaghetti och grovriven långlagrad parmesan blev det rena drömmen.. och dagen efter använde jag resterna som topping på smörstekt levain och avslutningsvis med sardeller på toppen. Rustikt och ljuvliga mustiga smaker. Gör så här: Skär två aubergine i 1 cm skivor och dela skivorna på mitten. Massera in dem i lite olivolja, salta lätt och rosta sedan i ugnen sakta på 150 gr i ca 45 min. Dela 700g söta små romantica-tomater på hälften. Häll ner dem i en Le Creuseut-gryta (eller liknande) och fyll på med två burkar av krossade tomater av god kvalité. Grovhacka och fyll på med tre vitlök, tillsätt 1/2 dl torrt vitt vin, tre sardeller och en nypa torkad oregano. Lite salt och peppar. Och avslutningsvis några grova bitar långlagrad parmesan (kantbitar går också bra - de ger fantastisk smak till tomatsåsen). Låt såsen puttra sakta och på låg värme på spisen under tiden som auberginen rostas i ugnen. När auberginen fått färg och mjuknat (ca 45 min) lägg dem i tomatsåsen. På med locket och in med hela grytan i ugnen där härligheterna får bubbla i 150 gr under ca 1,5h. När tomaten kokat ihop med auberginen till en mustig sås är rätten klar. Om du haft kantbitar av parmesan kan du ta upp dem från såsen och lägga åt sidan. Välj om du vill smörsteka leavin att doppa i den goda röran och toppa med sardeller av den finare sort som smälter i munnen. Alternativt kokar du en laddning spaghetti i havssaltat vatten och som du vid al dente lyfter upp och rör runt med smör och lite vitlök och svartpeppar. Avsluta med att toppa spaghettin med din aubergine och tomat-röra och riv gärna över rikligt med långlagrad parmesan. Bon Appetit!