ELIN LANNSJÖ
Elin Lannsjö är keramiker och stylist, har en drömmig kolonistuga med en ljuvlig trädgård och bor i en supercool lägenhet med hög wow-faktor i Göteborg. I bloggen delar hon med sig av sina inredningsprojekt och trädgårdstips, men bjuder också på massor med mode och resor.
Annons

Mina godaste Lussekatter!

Godmorgon från köket. Morgonen började behagligt med att Victor väckte mig på ett av sina bästa sätt.. Det gick till genom att han smög in med i kopp cappuccino till mig när jag fortfarande låg i sängen. Han hade sitt vanliga ljusa morgonhumör och sjöng till och med på en glad liten trudelutt medan han smög in i rummet viket gjorde att jag vaknade i ett förvirrat tillstånd – i tron att det kanske var min födelsedag? Nej nej, inte förrän i Januari såklart.

Annons

Sitter nu vid datorn vid köksbordet och skriver detta inlägg. Julpyssel, julpynt och jularrangemang i all ära men jag konstaterar nog att det bästa av allt med stundande jul ändå är väl julbakningen? Och om inte bakningen, så åtminstone njutningen av att fika upp den! Något som jag gör varje jul är Världens godaste pepparkakor enligt min gammelmormor Gerdas släktrecept. Ser på min statistik-sida sett att många av er den senaste veckan letat er fram till mitt gamla inlägg med detta recept – så här har du länken direkt dit! Så här års brukar jag också baka mina saftigaste lussekatter och i detta inlägg delar jag med mig av mitt bästa recept på Lussekatter med mandelmassa. Efter att ha upptäckt det lyckliga äktenskapet mellan saffran och mandelmassa så är det alltid så här jag bakar mina kusar. Beroende på humör så formas de antingen till klassiska Lussekatter (om jag har tid) eller till Lusseskruv (som går supersnabbt att sno ihop.) För extra god smak och saftig bulle så kalljäser jag helst degen över natt. Men det går lika bra att göra en vanlig jäsning och utbakning om man vill. Häng med i köket:

Ingredienser som du behöver

Annons
 • 150 gr smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 jäst
 • 2 dl strösocker
 • 2 krm salt
 • 2 påsar saffran (totalt 1 gr)
 • 1 tsk sprit (rom, sherry eller vodka)
 • 13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

 • 100 gr rumsvarmt smör
 • 200g mandelmassa med hög mandelhalt

Topping:

 • 1 uppvispat ägg
 • 1 påse mandelspån
Annons

Gör så här:

Börja med att plocka fram vad du behöver i köket, tänd lite ljus i köket och sätt på lite skön musik. Helst något lugnt och juligt. Christmas songs med Diana Krall åker gärna på hos mig.

Och så är det dags att börja med bakningen. Mortla ihop saffran, lite av sockret och en tsk sprit för att lösa upp saffranstrådarna ordentligt. (jag brukar ta av min äppelsherry, men rom eller vodka funkar också)

Annons

Smält smör och häll på mjölk, värm till 37 gr. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan.

Häll på resten av vätskan, saffransockret, resterande socker, salt och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den släpper från kanterna.

Låt degen jäsa under duk i 40 minuter.

Annons

Under tiden river du ner mandelmassa i det rumsvarma smöret och rör ordentlig till en pasta.

När degen jäst upp till dubbel storlek, kavla ut degen till en rektangulär form, bred på mandelmassa-pastan över halva degen och vik över. Skär långsmala remsor och skruva till  Lusseskruvar eller klassiska Lussekatter. Jag gör både för att det är kul med variation.

Här kan du välja att låta degen jäsa igen i ca 30 min innan du kör in i ugn. Eller så gör du som jag och lägger en handduk över degen på plåtarna och in i kylen. (Alternativt in i den avstängda ugnen med några frysklampar över natten, om det är trångt i kylen.) Glöm bort bakandet till imorgon för då kommer belöningen.. det blir nygräddat till frukost!

Annons

På morgonen tar du ut plåtarna i rumsvärme och låter den sakta jäsa upp. Det kommer ta lite extra tid, så efter ca 90 min brukar de vara redo att gräddas i ugnen, eller beroende på hur varmt du har det hemma i ditt kök. Pensla med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel. In i ugnen på 220 gr i 6-8 minuter. Håll koll, för det går alltid snabbt på slutet.

Färdiga!

Annons

Och jag kan inte hålla mig en sekund längre från att mumsa i mig en ljummen saftig bulle. Eller två. Med ett glas kall mjölk till såklart.

4 kommentarer till “Mina godaste Lussekatter!”

 1. Sofie skriver: 2 december 2019 kl 23:08

  Åh Elin!! Alltid så underbara bilder! Magen tar ett glädjeskutt!! Bara älskar att titta in här hos dig! ??❤️


  1. Elin Lannsjö skriver: 3 december 2019 kl 14:19

   Tack snälla Sofie, så varm och glad jag blev över din glada rad. Tack!! Kram e


 2. Johanna Åberg skriver: 5 december 2019 kl 18:17

  Hur många katter blir det på ett ungefär?


  1. Elin Lannsjö skriver: 10 december 2019 kl 14:30

   Hm oj tror det blev fyra plåtar. En ganska rejäl sats är det, så kanske runt 25-30 stora katter, gissningsvis. /Elin


Dela på:
Laddar